dijous, 31 d’octubre del 2013

Pluges benvingudes però amb intensitats no desitjades

Amb aquesta entrada, es fa un breu anàlisi sobre les precipitacions intenses que han caigut recentment a les zones cremades d'aquest estiu.
Entre les 15 i les 16 h de dia 29 d'octubre, a la zona propera d'Andratx es varen registrar, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), precipitacions de 39,2 mm (Son Vic Nou, Calvià) o 17,8 mm (Banyalbufar), amb d'altres referències com els 43,1 mm (Aeroport, Palma).
Altres fonts xifren magnituds de 52,1 mm de precipitació, concretament a la zona de Galilea.  Sigui com sigui, la precipitació va ser d'intensitat elevada, concentrant-se la major part en esdeveniments de 15-30 minuts i de difícil quantificació per a cada zona concreta afectada pel foc d'Andratx i Estellencs.
Per altra banda, a la zona d'Artà, la precipitació va ser molt menor i menys intensa, registrant-se en 3h (16-19 h) uns 12,2 mm de precipitació.
Cal remarcar que durant aquesta tardor s'està produint una anomalia meteorològica notable, especialment per les elevades temperatures, tant màximes com mínimes, i per l'absència de precipitació, que en aquests dos darrers mesos (setembre i octubre), estava acumulant un dèficit de gairebé el 50%, respecte a la mitjana dels darrers 30 anys.

















Aquesta precipitació, tant la de finals d'estiu com la de fa dos dies, ha resultat i resulta resulta imprescindible per a garantir el regenerat de la vegetació afectada pels incendis d'aquest estiu, i aquest darrer episodi feia molta falta donada l'absència de precipitació i l'estrès hídric acumulat de la vegetació, tot i que no d'una forma alarmant.
Tot i així, la intensitat de la precipitació de dia 29, de règim torrencial, va generar processos d'escorrentia superficial laminars proporcionals a la intensitat caiguda, i en llocs puntuals de la zona incendiada d'Andratx, processos més concentrats, on s'han detectat petits moviments de terra, a més de petits solcs i xaragalls. Recordem que els processos de pèrdua de sòl són la suma de diferents processos amb un àmbit temporal més llarg que un episodi concret.
Altrament, no s'ha observat la presència de cendres ni sediments a les desembocadures dels torrents de la zona amb el mar. Les feixines realitzades fins a la data estan funcionant correctament de cara a retenir el sòl.
A dia d'avui, s'estan avaluant, detectant i monitoritzant aquests processos, de cara a obtenir dades, les quals anirem exposant en aquest blog.













dijous, 10 d’octubre del 2013

Activitats educatives de Xarxa Forestal (Curs 2012-13)

Ara que hem començat el nou curs, és el moment de donar algunes xifres sobre les tasques de sensibilització de Xarxa Forestal durant el passat curs 2012-13 i de l'activitat divulgativa generada a a través de les xarxes socials, tot i que més endavant publicarem la memòria corresponent com cada any.

Durant el passat curs s'han realitzat 288 activitats, amb gairebé 9.000 participants, sense comptar tota la gent que s'ha incorporat en algun moment al procés de participació pública del Pla Forestal de les Illes Balears, el qual sortirà a la llum en els propers mesos.

Han estat 44 xerrades, 68 tallers, 29 repoblacions participatives i alguns jardins forestals a espais públics, 17 visites als mitjans d'extinció, 62 visites al CEFOR, 30 reunions o assessoraments, i la celebració de diferents jornades de participació com la de Galatzó, el passat Dia Forestal Mundial.

Pel que fa a xarxes socials, ara mateix a Facebook ja tenim 744 seguidors i a Twitter 3.211 (un miler més que abans de l'estiu). Aquests canals han servit per donar informació, per exemple, sobre prevenció d'incendis, mitjans d'extinció, meteorologia, dades actualitzades i vàlides de l'evolució d'un foc o d'estadística forestal, etc., a més d'informació de les pròpies activitats a les escoles, xerrades, tallers, concursos, jornades, etc.

Això és un breu resum de tota la feina que es fa des de Xarxa Forestal i de tot l'equip que hi ha darrera, constituïts per persones de diferents àmbits però amb un mateix objectiu: treballar per mantenir i millorar els nostres espais forestals.